Во рамки на Конференцијата на синдикалните организации на Македонија (КСОМ), независниот синдикат на здравствените работници денеска повторно одржа митинг, овој пат со работници од други синдикати. Овој пат беше блокиран центарот на Скопје. Од канцелариите на КСОМ до Владата протестот одеше од еден до друг крај.

Невообичаена правна рамка

Во земја каде што законските измени се вообичаени, постои специфичен закон со кој се заштитува значително зголемување на платите од 78 проценти за владините службеници. Овој конкретен закон стана точка на расправија, предизвикувајќи симболичен протест кој има за цел да ги оспори владините приоритети.

На денешниот протест, Марјан Ристески, претседателот на КСОМ, пренесува моќна порака во која ја нагласува важноста на работниците и граѓаните пред владините интереси.

„Сите закони во државава можат да претрпат измена, освен законот со кој функционерите си ги покачија платите за 78 отсто. Тој закон е повеќе заштитен од што се мечките во Жировница. Денеска симболично кажуваме дека бараме, не 78 отсто, туку 79 отсто, со единствена цел, сакаме да испратиме порака дека работниците и граѓаните се многу побитни од Владата. Не може министрите и раководните лица секогаш да бидат над работникот“, рече Марјан Ристески, претседастел на КСОМ.

Вчерашните херои станаа жртви на неправда

Среде симболичните демонстрации, здравствените работници го изразија своето незадоволство, чувствувајќи се дека се занемарени и од владата и од надлежните институции. Некогаш прославувани како херои за време на пандемијата СОВИД-19, овие здравствени работници сега ја изразуваат својата фрустрација, жалејќи се за она што тие го гледаат како приоритет на платитее на функционерите пред нивните легитимни барања.

„Бевме херои во времето на пандемијата од ковид-19, капа ни симнувавте, а сега тоа е заборавено, ги гледате само своите интереси и функционерски плати, покачени за 78 отсто“, им порачаа работниците на претставниците на власта.

Застапување за промени

Покрај тоа што се залага за бенефициран стаж и зголемување на надоместоците за заразни, синдикатот ја нагласува потребата од суштинска трансформација во работниот статус на здравствените работници. Со приближно 2.300 здравствени работници ширум Македонија погодени, повикот за преминување од договори на определено на неопределено време станува точка на собирање.

Ограничените работнички права, неизвесниот работен статус, скромните примања и отсуството на годишен одмор или здравствени бенефиции даваат жива слика за борбите со кои се соочуваат овие основни работници.

Во Скопје станува збор за 241 лице со вработување на определено работно време, додека во цела Македонија се работи за 2.300 здравствени работници.

„Работиме за 18.200 денари, без здравствено и пензиско осигурување, без право на одмор, без право на боледување… Немам никакви права. Не се издржува. Имам дете. Што побрзо може да се направи со тие пари? Не стигнува за ништо. Кога беше ковид-пандемијата бевме ангажирани на КАРИЛ, ниту со платено дежурство, ниту со слободен ден“, рече Билјана Џонова.

Партиските и нестручни вработувања во здравството

Вработувањето преку партии во здравствениот систем и исплатата на државни средства на поединци кои ја немаат потребната обука и стручност за работа, исто така, предизвикаа негодување за време на демонстрациите.

Според претседателот на Синдикатот Гоце Делчев Тодев, Независниот полициски синдикат со години бара колективен договор бидејќи, како што наведе, МВР е во многу лоша состојба, а полицајците, воопшто не се безбедни.

Делчев нагласи дека Независниот полициски синдикат во текот на претходните два месеци организирал протестни маршеви со цел да се заложи за измени на Кривичниот законик. Овие измени, како што тврди тој, ќе им овозможат на полициските службеници поголем легитимитет при извршувањето на нивните должности.

Синдикалците извикуваа за нивните барања – нов колективен договор, зголемување на платите и промена на законот за работни односи – свиркајќи и веејќи знамиња.

Извор: MKD