Прецизирано е дека се истрелани вкупно 10 мини со калибар 82 мм. Горловка се наоѓа на линијата на раздвојување, 40 километри северно од Донецк и редовно е мета на гранатирање од страна на украинската војска. Пред почетокот на судирите во градот живееле околу 250 илјади луѓе.

Заменик командантот на Народната милиција ДНР, Едуард Бушурин изјави дека не се исклучува Киев да се обиде да предизвика провокации за време на прославата на Велигден во Донецк и Маријаполе.

Во Донбас се на слила дополнителни мерки за гарантирање на примирјето, кои во потполност забранува размена на оган, преместување на вооружувањето во близина на населени места, офанзиви, извидувачки и диверзантски акции.

И покрај тоа, вооружените судири продолжуваат.