Техничкиот министер за труд и социјална политика, Ѓоко Велковски денеска во рамки на секојдневните теренски посети во градовите низ Македонија, оствари средба со вработените во Центарот за социјални работи и ги посети Дневниот центар за лица со попреченост и Здружението на пензионери од Штип, на кои што средби од страна на присутните беа истакнати наталожените проблеми во текот на изминатите години.

„На средбата со вработените од Центарот за социјална заштита разговаравме за сите предизвици кои што ги имаат во доменот на социјалната заштита и направивме увид во Дневниот центар којшто за жал многу години наназад не е реновиран. Ги разгледавме сите барања и недостатоци на коишто не само вработените посочуваат, туку и јас лично се уверив при посетата и после 8 мај да имаме брзи решенија за овие проблеми со кои се соочуваат пред се граѓаните на Општина Штип“, вели министерот Велковски, којшто се заложи дека во иднина да се обезбедат средства за комплетно реновирање на Центарот за лица со посебни потреби во Штип.

Пензионерите за првпат по 1945 година излегоа на протести во градовите низ Македонија и го дигнаа својот глас за она што им следи како луѓе коишто ги ставиле темелите на оваа држава, смета Велковски порачувајќи им на пензионерите од Штип дека поради нивниот допринос за Македонија денеска помладите генерации вклучително и тој самиот, можат да живеат и делуваат во Македонија.

„Несистемските мерки коишто на пензионерите им даваат статистичко порамнување на пензиите, се средства со коишто еден пензионер не може да го помине месецот знаејќи колку се покачени цените на производите. Со 750 денари да отидете во еден маркет е едно кило телешко месо. 2 минути работа е, да купите едно кило месо и веќе ќе го нема тоа покачување од 5,3%. Во програмата којашто беше промовирана во неделата предвидовме линеарно покачување на пензиите за пензионерите, но исто така имаме предвидено дел и за пензионерските домови коишто голем дел треба да се реконструираат или да се стават во функција. Затоа сме и на терен, да ги детектираме работите пред да дојде 8 мај за да можеме да дадеме реална поддршка и на локалните самоуправи и да обезбедиме подобри услови за сите граѓани“, додава тој.

За време на посетата во Штип, министерот Велковски оствари средба и со невладината организација која ги штити правата на вработените во текстилната индустрија, Гласен Текстилец од Штип и со родителите на децата од Дневниот центар.