Кралицата Елизабета му оддаде почит на нејзиниот сопруг, принцот Филип, во нејзината прва годишна божиќна порака без него.

„Божиќ може да биде тежок период за оние кои ги изгубиле саканите. Оваа година особено ми е јасно зошто“, рече таа во божиќното обраќање, за кое аналитичарите забележуваат дека е невообичаено лично и емотивно.

Принцот Филип почина во април оваа година. Имаше 99 години.

Таа го опиша принцот Филип како свој „сакан“ и рече дека го чувствува неговото присуство за време на празничната сезона.

Додека таа зборуваше за својот сопруг, во кадарот имаше и фотографија од нив двајца, кои беа во брак 73 години.

„Тој немирен, интригантен блесок на крајот беше исто толку светол како кога првпат го видов“, рече таа.

„Но, животот, се разбира, се состои од конечни разделби, како и од првите средби.

„И колку и да ми недостигаме мене и моето семејство, знам дека би сакал да уживаме во Божиќ“, рече кралицата, сеќавајќи се на неговиот „капацитет да започне забава во секоја ситуација“.

Фотографијата видена за време на обраќањето на кралицата е направена за време на нивната годишнина од свадбата во 2007 година, а кралицата го носеше истиот брош од сафир.