-Најголемиот број е регистриран во 2015 година, 67 000, следната година оваа бројка е преполовена, во опсег од 20 на 24 000 во следните три години, објави весникот „Монитор“, повикувајќи се на извештај на Европската канцеларија за азил (EASO).

Според истиот извор, минатата година, поради пандемијата што предизвика затворање на границите, нивниот број беше околу 7.000.

По Албанија, според бројот на баратели на азил, е Косово со 200.000, Србија со 177.000 апликации во последната деценија, Македонија 90.000, Босна и Херцеговина 52.000 и Црна Гора 12.600 барања за азил.