Попладнево земјотрес со јачина од 2 степени според Рихтер е регистриран во соседна Бугарија.

Епицентарот на земјотресот е на 15 км југоисточно од Благоевград, на длабочина од 10 километри.

Земјотресот е почувствуван и на територија на Македонија.