Финансиската полиција денеска треба да влезе во Град Скопје за да го испита спроведувањето на новогодишното украсување во главниот град.

Среде негодувањата во јавноста за новогодишното украсување во Скопје и обвинувањата за недостиг на оглас за тендер, во одговорот на Град Скопје се тврди дека украсувањето на плоштадот е финансирано преку јавен повик, наводно почитувајќи ги законите и прописите. Сепак, повторените уверувања за транспарентност и детално обелоденување се повеќе се доживуваат како одбранбен штит од страна на Град Скопје.

Ова неколкупати досега е кажано, образложено во детали и транспарентно презентирано на јавноста. Оттука, секоја друга останата „вест“ е обид за манипулација, сензационализам и шпекулации, информираа од Град Скопје.

Најавата на градоначалничката Даниела Арсовска дека украсувањето на главниот град ќе чини 30.000 евра, значително помалку од претходните години, повеќе изгледа како обид да се минимизира загриженоста, а не како вистинска посветеност на фискалната одговорност.

Поради незадоволството во јавноста, поранешниот градоначалник Петре Шилегов се огласи на Фејсбук, не само што бара оставка од градоначалничката Арсовска, туку и предлага пролетни избори за Скопје. Шилегов тврди дека Скопје е подложено на целосен пустош под водство на Арсовска, што ги наметнува прашањата за нејзината способност ефективно да управува со градот.

Како што стапува Финансиската полиција, останува да се види дали тврдењата за транспарентност држат вода или се само димна завеса за прикривање на потенцијалните неправилности во процесот на новогодишно украсување.

Извор: Сител