Германската канцеларка Ангела Меркел и лидерите на сојузните држави ќе се состанат денеска на разговори за одговор на пандемијата, а локалните медиуми известуваат за нацрт-резолуција од канцеларијата на Меркел, која предлага продолжување на „локдаунот“ низ целата земја до 18 април.

Како и на други места во Европа, Германија се бори со забрзан трет бран, бавен процес на вакцинација и растечки замор од заклучувањето.

Но, тековните ограничувања во комбинација со фрустрацијата доведоа до илјадници демонстранти кои се собраа во градовите низ Европа за време на викендот, вклучително и во Германија, Холандија, Швајцарија и Србија.