Вработените во подрачните единици на Фондот за здравствено осигурување иницираа штрајк, доведувајќи ги во неред основните здравствени услуги. Овој потег доаѓа како одговор на стравувањата од значително намалување на платите, оставајќи ги и медицинските професионалци и јавноста да се борат со неизвесност.

Прекин на услугата: Што треба да знаете

 

Ограничување на здравствените услуги

 

Во услови на тековниот штрајк, клучните здравствени задачи се строго ограничени. Услугите како регистрација на малолетници, регулирање на осигурувањето за хоспитализирани лица и итни третмани во странство сега се единствениот фокус на скелетниот персонал.

Кадровска криза

 

Синдикални извори откриваат дека поради штрајкот подрачните единици ќе бидат екипирани со минимална работна сила. Само еден вработен по единица ќе биде присутен за ракување со основните документи, што дополнително го влошува влијанието врз испораката на услугите.

Дилемата за намалување на платата

 

**Директива на Министерството за финансии**

 

Во срцето на кризата лежи спорот околу потенцијалните намалувања на платите. Вработените покажуваат со прст кон Министерството за финансии, тврдејќи дека е издадена директива за значително намалување на нивната заработка за 21 отсто. Ова откритие го поттикна широкиот штрајк како форма на протест.

Широко распространети последици низ здравството

 

Штрајкот ќе се одрази и во исплатите на платите во јавното здравство, лекови, а и исплата за капитација на матичните лекари.

Извор: Фактор