Белоруските власти вчера го уапсија опозицискиот активист Роман Протасевич откако авионот во кој се наоѓаше беше пренасочен кон Минск, наводно поради закана за бомба. Авионот на „Рајанер“ летал од Атина за Вилнус. По неколкучасовно задржување на аеродромот во Минск, авионот можел да го продолжи летот, но без опозиционерот и неговата девојка.

– Сите летови што одат од или до литванските аеродроми преку белорускиот воздушен простор се забранети, изјави министерот за транспорт Мариус Кудис на владин состанок во Вилнус.