Набљудувачите на ОН за човекови права документираа десетици кратки убиства на украински и руски воени заробеници, како и тортура, употреба на жив штит и други злоупотреби откако Русија ја нападна Украина, се вели во извештајот во кој се тврди дека таквите дејствија би можеле да бидат квалифицирани како воени злосторства.

Мисијата на Канцеларијата за човекови права на ОН во Украина во петокот го објави првиот целосен преглед на третманот на заробениците за време на војната во Украина, заедно со ажурирање на прекршувањата на човековите права во целина од шестмесечен период кој траеше до јануари.

Извештајот беше заснован на интервјуа со околу 400 заробеници, од кои половина беа Украинци кои беа ослободени, а другата половина Руси држени во заробеништво во Украина.

Тимот рече дека нема пристап до заробениците кои се држат во Русија или во деловите на Украина окупирани од Русија. Од Во текот на мисијата, документирани се околу 40 егзекуции во 13-месечната војна.

Канцеларијата за права на ОН, која има мониторинг тим во Украина откако избувнаа борбите во областите на источна Украина кои  ги превземаа сепаратистите поддржани од Русија во 2014 година, рече дека нејзините наоди се засноваат на потврдени случаи.

„Длабоко сме загрижени поради егзекуцијата на до 25 руски воени заробеници и лица на кои им е наредено да се борат од страна на украинските вооружени сили“, рече Матилда Богнер, шеф на набљудувачката мисија на ОН, на прес-конференција во Киев.

Богнер ги изложи злоупотребите наводно извршени од двете страни, но истакна дека руската инвазија на Украина е основата на насилството врз цивилите и заробениците. Таа рече дека украинските обвинители истражуваат некои случаи, но ниту еден сè уште не е изведен на суд.

„Во однос на третманот на украинските воени заробеници, ние сме исто така длабоко загрижени од погубувањето на 15 украински воени заробеници кратко време откако беа заробени од руските вооружени сили“, рече Богнер.

„Воените и безбедносните изведувачи на групацијата Вагнер извршија 11 од овие егзекуции“, рече таа.

Извештајот покажа дека додека мачење и злоупотреба на заробениците се случувало од двете страни, тоа било многу почеста појава против Украинците – повеќе од девет од 10 од интервјуираните пријавиле злоупотреба – отколку против Русите, од кои околу половина сведочеле за злоупотреба.

Во ажурирањето за прекршувањата на правата што ги засегаат другите групи, канцеларијата за права соопшти дека децата од градот Харков во североисточна Украина биле испраќани во „летни кампови“ во Русија со согласност на нивните родители, но не биле вратени дома како што се очекувало по периодот на одмор. Неколку делови од провинцијата Харков беа окупирани од Русија минатата година, пред украинската војска да ги врати во контраофанзива на крајот од летото.

Околу 200 деца испратени во камп во рускиот град Краснодар останале по летото и биле запишани во локално училиште, според овој втор извештај. Руските власти во октомври соопштија дека околу 2.500 деца од Украина живеат во центри за привремено сместување во Русија, а некои останале таму.

Но, канцеларијата за права предупреди дека останува нејасно колку деца без придружба биле сместени во кампови, привремено сместување или институционализирана грижа во Русија и колку деца биле префрлени таму со нивните родители.

ОН објавија претходно оваа недела дека забележале смрт на 8.317 цивили во Украина од руската инвазија на 24 февруари 2022 година. Исто така, документирале 13.809 луѓе ранети во врска со конфликтот. Сепак се предупредува дека овие бројки ги потценуваат вистинските жртви.