Како што беше претходно објавени, двете деца со медицински хеликоптери беа пренесени во болницата „Регина Маргерита“ во Торино, од каде што соопштија вечерта во неделата дека повозрасното, како што се претпоставува на деветгодишна возраст, починало од повеќекратните повреди на главата, градите и двете нозе. Другото дете, на околу петгодишна возраст, исто така, со тешки повреди било свесно пред да биде подложено на операција поради повеќратните повреди.

Според досегашните информации од горската спасувачка и спелоолошка служба, во кабината од жичницата која ги поврзива селото Стрезо на брегот на езерото Маџоре со блискиот алпски врв Мотароне висок близу 1.500 метри со капацитет од 40 патници, веројатно имало 15 лица.

Несреќата се случила додека кабината се приближувала до крајот на жичницата, околу последниот столб на околу 300 метри од станицата, а кабината паднала од 20 метри височина, се тркала по падината на планината сѐ додека се била запрена од дрвјата.