На секои две минути во 2020 година, една жена умирала од причини што биле можно да се спречат поврзани со бременост и породување, покажа истражувањето на Светската здравствена организација.

Се проценува дека 287.000 жени ширум светот починале од овие причини, „што е речиси 800 смртни случаи на мајки секој ден, и околу една на секои две минути“.

Тој број е подобрување во однос на проценетите 446.000 смртни случаи пред 20 години.

Стапката на смртност кај бремените жени или за време на породувањето падна помеѓу 2000 и 2015 година и оттогаш во основа стагнира, па дури и се зголеми во некои региони.

Податоците се однесуваат на 2020 година, а ефектите од пандемијата на корона вирусот не се видливи во групата податоци.

Состојбата во посиромашните и погодени од конфликт земји е особено драматична, соопшти Светската здравствена организација.

Правичната здравствена заштита и дава на секоја мајка, без разлика која е и каде е, добра шанса за безбедно породување и здрава иднина со своето семејство.

Причините за смрт што може да се спречат вклучуваат обилно крварење, висок крвен притисок, небезбедни абортуси или болести како ХИВ/СИДА и маларија.

Речиси сите смртни случаи се случуваат во земјите со низок и среден приход и речиси сите може да се спречат.

Зголемувањето на опфатот на квалитетна здравствена заштита на мајките и подобрувањето на способноста на жените да донесуваат одлуки за сопственото сексуално и репродуктивно здравје се меѓу првите чекори што треба да се преземат за да се постигне таа цел се вели во извештајот, пренесе Новости.рс.