Додека оваа власт носи закони за поткуп со кои се потценува населението за 500 или 1000. денари, јавноста мора да биде свесна дека милиони евра одат во приватни џебови преку државни тендери, вели Александар Николоски, потпретседател на ВМРО-ДПМНЕ.

„ Додека им се одбројува крајот и во последните денови на власт, властите на СДС и ДУИ во заминување се утепаа од крадење. Типично, РЕК Битола и Електрани на Македонија се „златна кокошка“ и центар за кражби, со претпочитаната фирма на власта, фирмата Марковски од Битола, добивајќи ги сите расположливи тендери во РЕК Битола.

Денеска ќе дадам силен аргумент за тоа како владата заработува пари додека населението живее во сиромаштија. Договорот што ви го пренесувам во основа е рамковен спогодбен договор за ангажирање на десет булдожери од компанијата Марковски. Булдожерите ќе бидат вработени во РЕК Битола осумнаесет месеци по неверојатни 16.253 денари на час.

За ангажирање на само десет булдожери и гасеници во РЕК Битола, на компанијата Марковски треба да и се исплати 16.253 денари на час или вкупно 9 милиони и 200 илјади евра, според овој рамковен договор.

Компанијата Марковски на РЕЦ Битола ќе му наплати 6.300 евра за еден ден или 63.000 евра за сите десет булдожери според условите на договорот што го давам, а кој напоменав чини неверојатни 16.253 денари за час.

Остануваат многу отворени прашања

-Колку нови булдожери може да се купат за 9,2 милиони евра во зделка што каде што државата ќе биде сопственик, а не претпочитаната приватна фирма?

-Дали е изводливо да се купат петнаесет или дваесет булдожери кои ќе и припаднат на Владата, а не на компанијата Марковски?

-Кој граѓанин работи за 16.253 денари за час и да заработи 6.300 евра дневно? Ова никаде не може да се види!

-Има ли некој друг во Македонија, околината или цела Европа што заработува 6.300 евра дневно или 253 евра на час за сопствен труд?

Дополнително, антикризните мерки што ги нуди Владата се проценети на 500 или 1000 денари за пошироката јавност и 16.253 денари за вработените во компанијата Марковски. Овде има голема полемика.

Што се надева владата да добие од овој аранжман, може ли да прашам? Кои се тајните коруптивни мотиви зад овој аранжман и кои владини функционери од СДС и ДУИ ќе добијат најмногу од тоа? Дали навистина првиот човек на СДС директно ги договара тендерите во РЕК Битола?

Обвинителството и другите соодветни институции треба да можат да го набљудуваат и увидат таков договор. Доколку не можат тоа да го направат во следните четири до пет месеци, ќе извршиме инспекциски надзор по смената на власта, бидејќи мора да се води сметка за проневера на јавни средства“, изјави Николоски.

Извор: 4news