Ако има нешто да ми каже нека дојде, коментираше шефот на државата, барајќи да го донесат кај него. „Подоцна ќе одам да го видам. Одете донесете го“, додаде тој.

Овој инцидент се случи за време на неговата посета на штандовите на Меѓународниот саем за угостителство, хотели и храна (СИРХА) што се отвора во Лион, со тројца членови на владата – министерот за мали и средни претпријатија Ален Грисет, државниот секретар за туризам Жан -Батист Лемојн и министерот за земјоделство Жулиен Денорманди – како и поранешниот шеф-готвач на Елисејката палата Гијом Гомез.

Во халата на салонот, професионалците топло му се заблагодарија за државната помош за време на кризата, како и за утринското соопштение за претстојното ослободување од данок за напојниците платени со банкарска картичка.

Благодарам што се справувате со кризата“, му рече еден. „Благодарам, можевме да издржиме една година“, додаде друг. „Браво за она што го направивте за рестораните“, додаде трета (…) Оваа објава е одлична“ исто така, честиташе на друг.

На макрон 8 јуни му беше удрена шлаканица в лице од страна на еден човек на маргините на патувањето во Таин-Л’Ермитаж, предизвикувајќи голем бран протести од политичката класа. Два дена по инцидентот, лицето беше осудено на четири месеци затвор. Тој беше ослободен од затвор на 21 септември.