На новинарско прашање за спорот со Бугарија тој одговори:

-Ако се постигне решение, јуху супер, ако не се постигне сигурно ќе е позитивен исчекор кон изнаоѓање на решение веднаш штом ќе се формира политичката влада

Заев истакна дека Бугарија нема парламент ниту политичка влада, но сепак има желба за разговор и оваа посета претставува посета за да се искористи оваа отвореност.

Премиерот потврди дека ќе замине за посета на Бугарија каде ќе биде придружуван од министерот Османи и вицепремиерот Димитров.