„Одлуката предизвикува неуставен хаос и го навредува владеењето на правото”, се наведува во неговата писмена изјава.

Тој вети „итен одговор” од неговата влада и повика на пронаоѓање „мерки за да им се гарантира на жените од Тексас пристап до безбедни и легални абортуси” и да се заштитат клиниките и лекарите од можни тужби.

– Законот е толку екстремен што дури и не предвидува исклучок во случај на силување или инцест, истакна Бајден.

Тој додаде дека „највисокиот суд на земјата ќе остави милиони жени во Тексас да страдаат додека судовите постапуваат по сложени процедури”.

Во Тексас е донесен закон според кој се забрануваат абортуси по шестата недела од бременоста.

Како што јави дописникот на МИА од Вашингтон, се очекуваше Врховниот суд на САД да одговори со блокирање на овој закон, по итниот поднесок од страна на клиниките провајдери на оваа услуга, но тоа не се случи.

Законот, познат и како „Сенатски бил 8″, речиси целосно го забранува абортусот во Тексас и не прави никакви исклучоци дури и за бременост предизвикана од инцест или силување, што е случај во некои сојузни држави раководени од републиканци.