Американската вселенска агенција НАСА најави две нови мисии на Венера наречени „ДаВинчи+“ и „Веритас“, чија цел е да ја проучи планетата, што ќе биде прва посета на сестринската планета на Земјата во последните 30 години.

„ДаВинчи+“ ќе ја анализира атмосферата на Венера, а „Веритас“ ќе ја мапира нејзината површина, соопшти НАСА.

За овие две мисии ќе бидат издвоени 500 милиони американски долари и ќе бидат лансирани во периодот од 2028 до 2030 година.

– Мисијата има за цел да открие зошто Венера денес изгледа како пекол, иако некогаш имаше многу од карактеристиките на Земјата и можеби беше првата населена планета во Сончевиот систем, со океани и клима слична на Земјата, стои во соопштението на НАСА.

„ДаВинчи+“ ќе се состои од летало и сонда и ќе го мери составот на густата и топла атмосфера на Венера, што треба да им помогне на научниците да утврдат како еволуирала, а задачата на „Веритас“ е да ја исцрта нејзината површина за да се обиде да ја разбере нејзината геолошка историја, посочуваат од НАСА.

Најблиската планетарна роднина на Земјата, Венера, втора планета од Сонцето, е слична на структурата на Земјата, но е малку помала и многу потопла. Над негостољубивата површина се протега густа и токсична атмосфера составена пред се од јаглерод диоксид и облаци од сулфурна киселина.

Резултатот е ефект на стаклена градина што ја пржи површината на Венера на 880 степени, доволно за да се раствори оловото. „Воздухот“ на Венера е толку густ што повеќе делува како течност отколку како гас.

Научниците веруваат дека некогаш имало вода на Венера и декабила погодна за живот пред непознати сили да предизвикаат толку екстремен ефект на стаклена градина што предизвикало испарување на нејзините океани.

Последната американска мисија на Венера, леталото „Магелан“, стигна до планетата во 1990 година. По четири години орбитирање и снимање, Магелан беше лансиран за да собере податоци од атмосферата, а потоа се стопи.

Слична судбина ја чека и истрагата на „ДаВинчи“, кој ќе биде спуштен на површината на Венера. На патот, тој треба да собере и испрати примероци за хемискиот состав на атмосферата и притисокот на Венера и да фотографира со висока резолуција.

Дури и ако го преживее слетувањето, се очекува да „зоврие“ за дваесетина минути.