Денеска повторно се одржа протест веднаш пред Уставниот суд, каде што вработените во Министерството за финансии го изразија своето жестоко противење на привремената мерка за стопирање на покачувањето на платите за 30%.

Предизвици и поплаки

Трпе Деаноски, претставник на УПОЗ, го истакна актуелното прашање за потпросечните плати, остро отфрлајќи ја изјавата на претседателот на Уставниот суд од претходниот ден како неоснована.

Игра на вина: перспектива на претседателот на ССМ

Претседателот на ССМ, Слободан Трендафилов, вината ја фрли директно во нозете на Уставниот суд. Тој тврди дека брзата одлука за зголемување на платите на судот за 78 отсто е основната причина за проблемите со платите во јавниот сектор. Според Трендафилов, судот брзо донел одлука за замрзнување на платите на вработените со брзина на светлината.

Повик за одговорност

Трендафилов не штедеше зборови, нагласувајќи ја потребата некој да сноси одговорност. Тој дури и предложи претседателката на Уставниот суд да поднесе оставка доколку се смета дека е неспособна да ја извршува својата должност.

Неизвесната иднина: Да се штајкува или да не се штрајкува

Деаноски се осврна на претстојното прашање за штрајк, наведувајќи дека вработените допрва ќе одлучат дали ќе посегнат на такви мерки. Одлуката, нагласи тој, останува само на засегнатите лица.

Како што растат тензиите и незадоволството зоврива, судирот меѓу вработените во Министерството за финансии и Уставниот суд останува во прв план. Повикот за одговорност одекнува, а неизвесната иднина виси на конец. Последиците од овие протести би можеле да се прошират многу подалеку од судницата, обликувајќи го пејзажот на платите во јавниот сектор и правата на вработените.

Извор: 21tv