Ретки исклучоци кои објавуваат за Навални

Уредникот на еден московски неделник рече дека стои на одлуката да се посвети својата насловна страница минатата недела на смртта на Алексеј Навални, иако поголемиот дел од тиражот е конфискуван.

Соговорникот објави две страници за Навални на 20 февруари, четири дена по неговата смрт, вклучувајќи долга некролог и информации за спонтани бдеења организирани во неговото сеќавање низ Москва.

Изданието излезе со фотографија од насмеан Навални на насловната страница со наслов: „…но има надеж!“

Што објавуваат руските медиуми?

Тоа беше впечатлив контраст со повеќето руски државни медиуми, кои или ја игнорираа или само накратко ја споменаа ненадејната смрт на Навални во затворскиот логор надвор од Арктичкиот круг. Државната телевизија Канал 1 накратко го прекина емитувањето, но не ги прикажува вестите во главен сегмент.

Во интервју за Ројтерс во понеделникот, главниот уредник на Собеседник Олег Ролдугин рече дека весникот е во право што го објавил Навални на својата насловна страница, со оглед на славата на опозицискиот политичар.

„Имаше вест – умре лице кое е доволно познато и влијателно“, рече Ролдугин во канцелариите на весникот во Москва. „Затоа ја работевме нормалната новинарска работа што требаше да ја вршат колегите.

Набргу откако се појавија на киосците во Москва, властите ги конфискуваа речиси сите примероци на неделникот „без правно оправдување“, рече Ролдугин, кој го води весникот од 2021 година. Тој не можеше да даде бројки за финансиските загуби, но рече дека весникот има печатен тираж од околу 154.000 примероци.