Британскиот Форин офис вовeде санкции против двајца вработени во руската Федерална служба за безбедност и уште тројца истражители и судии околу делото на рускиот опозиционер, историчар и новинар, Владимир Кара-Мурза.

Како што се вели во денешното соопштение од секретарот за надворешни работи, Џејмс Клеверли, двајцата од ФСБ, Константин Кудрјавцев и Александр Самофал, биле членови на оперативна група која го следела Владимир Кара-Мурза пред неговото труење во 2015 година. Кудрјавцев е познат и како наводниот трујач на Алексеј Навални.

Истражителот Денис Колесников, генерал леитенант на Истражниот комитет, го подготвил налогот за апсење на Кара-Мурза, мајорот Андреј Задачин го водел кривичното дело, а судиката Елена Ленскаја го утврдила неговото задржување и го испратила во затвор..

Притоа, изрекувањето на казната за Кара-Мурза е од друг судија, Сергеј Подопригорив, вклучен во „списокот Магнитски“, во американскиот Конгрес промовиран од Кара-Мурза, кој поседува и британско државјаниство. Подопригоров е веќе во списокот американски и британски сакнции.