Гњатовиќ, како гостин во РТС, рече дека се претпоставува дека третата доза на вакцината ќе биде потребна кај одреден број луѓе кои не развиваат соодветен одговор на антитела.

-Постои еден поблаг проблем со хуморалниот одговор на вакцинираните со вакцината„ Синофарм “и тие ќе бидат кандидати за третата доза. Обединетите Арапски Емирати први ја воведоа третата доза и е во сила препораката оние кои немаат антитела или воопшто не ги развиле по шест месеци од приемот на втората доза , наведува Гњатовиќ.

Тој објаснува дека истражувањето на ИНЕП покажува дека вакцините од поновата генерација – Фајзер, Астра-Зенека и „Спутник“ – развиваат имунолошки одговор нешто порано од класичната вакцина „Синофарм“.

-Антителата кон нови вакцини се појавуваат кај повеќето луѓе по само неколку недели од првата доза, а втората доза ја продолжува заштитата. Кинеската вакцина е лесна и безбедна, луѓето се загрижени затоа што заштитата се случува подоцна. Добрата епидемиолошка состојба е последица на вакцинацијата со кинеската вакцина, добра е и на индивидуално и на колективно ниво. Заштитата се создава неколку недели од втората доза , објасни Гњатовиќ.

Таа посочи дека, врз основа на истражувањето на ИНЕП, современите вакцини обезбедуваат заштита најмалку една година.

-На почетокот се сметаше дека ќе бидат околу шест месеци, но јасно е дека е создаден добар одговор. Синофарм сè уште се следи, се претпоставува дека ќе даде одговор помеѓу шест месеци и една година , забележува Гњатовиќ од ИНЕП.

Таа објасни дека падот на нивото на антитела се очекува со текот на времето, додавајќи дека најголемата количина антитела се создава кога телото е изложено на вирусот или активните компоненти на вакцината.

-Кога ќе исчезнат од телото, организмот нема да произведува антитела залудно, останува клеточен одговор што ќе се активира кога ќе биде потребно, а тоа е суштината на вакцинацијата, нагласува Гњатовиќ.

Кога станува збор за нови соеви на коронавирус, постои загриженост дека виетнамскиот сој – комбинација на британски и индиски соеви – се шири побрзо, но тоа, вели Гњатовиќ, сè уште се разгледува.

Според неа, сите вакцини ќе обезбедат одредена заштита од нови варијанти на вирусот.

Деца многу заразени

ИНЕП ја следел инфекцијата со коронавирус кај деца до 10 години во семејства каде имало повеќе заразени лица.

Резултатите покажуваат дека, вели Гњатовиќ, децата се многу заразени.

-Дури и кога наодите беа негативни, се покажа дека од 70 семејства, 80 проценти од децата имале антитела. За таа помлада возраст, треба внимателно да се размисли колку е неопходна вакцинација. Дозите сигурно нема да бидат подготвени и тестирани пред 2022 година , рече Гњатовиќ.

Тaa посочува дека не треба да брзаме со вакцини за мали деца, туку треба, додава тој, да работиме на тоа доколку се појави вид што е особено опасен за децата.

Особено е важно, забележува тој, да се обезбедат информации за помладата популација, од 16 до 25 години, во кои има малку вакцинирани.

-Тие се држат до теоријата дека вирусот не ги напаѓа помладите. Вакцинацијата ги штити не само себеси, туку и оние околу нив. Тие се движат многу. За да може да се продолжи културниот и социјалниот живот на ниво пред-ковид, важно е тие да одговорат на вакцинацијата што е можно повеќе , посочува Гњатовиќ.